Zalakaros

ismertető, Zalakarosi képek, galéria




Zalakaros

Zalakaros Magyarország legvirágosabb városa, mint fürdőhely, elsősorban gyógyvízéről és gyógyfürdőjéről ismert, ám a zalai dombok ölelésében elterülő hangulatos kisváros és környezete számos egyéb természeti csodát és vonzerőt rejt.

Zalakaros szíve a Gránit Gyógy-, Élmény- és Strandfürdő, mely a gyógy- és a wellness célcsoport, valamint minden korosztály számára teljes kikapcsolódást ígér több mint 5 000 nm-es vízfelületével, (ebből 1 500 nm fedett létesítményben) 25 medencéjével, akár 9 000 fős befogadó- képességével!

A fürdő részlegei:

  • Fedett fürdő, gyógyászat - a gyógyulás öröme: a zalakarosi víz megújító hatásának élvezete a 34-36 C°-os hőmérsékletű gyógyvizes medencékben, orvosi felügyelettel működő gyógyászat és kezelések széles választéka.

  • Élményfürdő - felüdülés, wellness: Termálvízzel üzemelő fedett és szabadtéri élmény - és gyermekmedencék változatos attrakciókkal, hidromasszázs medence, sportmedence, „Fekete Lyuk” és Kamikaze csúszda, finn-, aroma-fényterápiás és infraszauna, gőzkabin, sóterápia és wellness kezelések.

  • Strandfürdő - fürdés, napozás, izgalom: 24-36 C°-os vízhőmérsékletű, korszerű, termál-, sport, családi, hullám-és gyógyvizes medencék, 6 pályás csúszdaegyüttes, pancsoló, játszótér és színes programok.

  • Gyógycentrum - rekreáció, nyugalom: Igényes fürdőzés a gyógyvizes ülőfürdőben és a termálvizes jacuzzi-medencében, kellemes kikapcsolódás a Gyógykertben - kora tavasztól késő őszig, gyönyörűen kialakított parki környezet

Legyen Ön is azon 700 000 vendég egyike, aki évente megfordul a Gránit Gyógy-, Élmény-, és Strandfürdőben!

A szálláson se fájjon a feje! Zalakaroson minden ár- és minőségi kategóriában megtalálja a kedvére valót minden Vendég! Magánszállások, családias panziók, hangulatos és komfortos három csillagos szállodák, vagy exkluzív, minden igényt kielégítő 4 csillagos wellness hotelek éppúgy megtalálhatóak, mint a laza pihenés elengedhetetlen kelléke, a kemping.

Ám Zalakaros varázsát nem csak a gyógyvíz adja! Egy pince oldalában ülve, ahogy a naplementét nézve poharunkban gyöngyözik a jó fehérbor - ez is Zalakaros. Egy hamisítatlan zalai túrós rétest vagy göcseji gombalevest kóstolgatva egy igazán házias étteremben - ez is Zalakaros. Meglátni a Kis-Balaton felejthetetlen panorámáját, ahogy kerékpárunkkal arra gurulunk - ez is Zalakaros. Kifulladásig táncolni egy szüreti vagy májusi utcabálon, szaunában elfáradni, 100-szor lecsúszni a fekete lyuk csúszdán, összebújni a kertmoziban, kikúrálni a fáradt ízületeket a forró gyógyvízben, kiolvasni egy régen vágyott könyvet egy hatalmas fa alatt a parkban, kilátót mászni, gyalogtúrázni, zsíros kenyeret enni hagymával uzsonnára, lovon vagy quaddal bejárni a dombokat, sárkányrepülőzni, bort kóstolni, kifogni a legnagyobb halat… ez mind Zalakaros! Nyári fesztiválsorozatunk keretében pedig sztárvendégekkel, szórakoztató-, sport-, családi-, gyermek és gasztronómiai programokkal, attrakciókkal várunk mindenkit- lehet szó bornapokról, utcazene fesztiválról vagy középkori vigasságokról, Zalakaros mindig tökéletes pihenés és kikapcsolódás minden korosztálynak!


LÁTVÁNYOSSÁGOK, LÁTNIVALÓK



Isteni Irgalmasság Temploma
Kevés település érezheti magát abban a szerencsés helyzetben, hogy templomot építtethet magának, még kevesebben mondhatják el, hogy a lelki épülés központját közadakozásból tudták létrehozni.

A nemzetközi hírű gyógyüdülőhely, Zalakaros ezen kevesek közé tartozik. 2006-ban szentelhették fel ugyanis a város frekventált helyén, a Bodahegyi úton a város új, az Isteni Irgalmasság tiszteletére emelt templomát.

Kilátó

Zalakaros egyik nevezetes pontja a kilátó, amely a település Zalamerenye felöli határán található. A kilátóból csodálatos panoráma tárul elénk.

Vízbe lépő nő szobra

A fedett fürdő előtt 1967-ben állították fel Kisfaludi Strobl Zsigmond Vízbe lépő nő című bronzszobrát.

Orbán-emlékmű

A Felsőhegyen - a honfoglalás ezeregyszázadik évfordulóján - avatták fel a szőlő és a bor védőszentjeként tisztelt Orbán emlékművét.
align=left
Népművészeti kiállítás

A Művelődési Házban rendezett, Zala élő népművészete című kiállításon a helyi alkotók, fafaragók, keramikusok, csontfaragók, textilkészítők alkotásai láthatók.

Hősi emlékmű

A katolikus templom mellett, a Hősök terén, 1992-ben állíttatta fel az önkormányzat a márványból készült Hősi emlékművet.

Árpád-emlékmű

A honfoglalás 1100. évfordulóján állították fel a Gyógyfürdő téren a honfoglaló vezérnek emléket állító Árpád-emlékművet.

Gesztenyés-hegy

Ez a szelídgesztenye-csoport egy 0,4 hektár területű védett bükkösben található. A faegyedek egy 1912-ben elpusztult, majdnem 800 éves faóriás, az ún. "Kanonok fájá"-nak tuskósarjai.

Bodahegyi arborétum


FÜRDŐKULTÚRA



Gránit Gyógyfürdő

Az év minden napján folyamatosan üzemelő fürdőépületben találhatók a különböző vízhőmérsékletű gyógyvizes ülőmedencék, valamint az épület által határolt termálvizes medence. Az önálló egységként, saját pihenő hellyel üzemelő szaunablokk 2 db szaunafülkével, 1 db gőzkabinnal, saját hidegvizes merülőmedencével, esztétikus zuhany- blokkal. A vízgyógyászati részben tangentor-kezelést (víz alatti vízsugármasszázs), galvánkezelést végeznek, de van lehetőség súlyfürdőre masszázsra, gyógytornára, az elektroterápiára, fangóra és más gyógypakolásra is.


A több mint 2000 méter mélyről feltörő, 96 C°-os zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Vízösszetétele alapján alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a jód, a bróm, a kén és a fluor együttes jelenléte igen ritkán előforduló Európában egyedülálló vízösszetételt eredményez. Ezeken túl a gyógyvíz további fő összetevői a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav, szabad szénsav. A zalakarosi víz a következő betegségek gyógykezelésére alkalmas: mozgásszervi, idült gyulladásos és degeneratív izületi bántalmak, idegrendszeri zavarok, szív és keringési rendszer elváltozásai, anyagcserezavarok, krónikus nőgyógyászati betegségek. Ezen túl a víz kiválóan alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban és utókezelésben.

Az igazi felüdülést és fittnes szolgáltatást nyújtó élményfürdő csarnokban egy darab szabálytalan alakú, feszített víztükrű, szűrő vízforgatóval ellátott termálvizes medence várja a vendégeket 10 különböző vízi attrakcióval. Az élményfürdőhöz tartozik szauna és gőzkabin is.

A gyógyvíz 96 °C-os, ezt alkalmazzák gyógyászati célra.
- krónikus nőgyógyászati és fogágymegbetegedések gyógyításában.
- a végtagízületekporckopásos, elfajulásos -úgynevezett degeneratív - elváltozásaiban,
- a gerincízületek porckopásos eltéréseiben,
- az idült gyulladásos ízületi betegségek eseteiben,
- az ízületi kötőszövet, támasztószövet idült gyulladásaiban,
- baleseti, orthopédiai, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében igazolódott.



JELLEMZŐ PROGRAMOK


Kirándulási lehetőségek

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

A Zalakomár és Balatonmagyaród között elterülő Kápolnapusztán mintegy 80 bivaly él rezervátumban. A rezervátumhoz kiépített autóút vezet, a rezervátumnál autóparkoló, sétautak és kilátó várja az utasokat, akik jó időben a Balaton-felvidék helyeinek látványában is gyönyörködhetnek.

Galambok - Horgásztó:

Galambok szomszédságában festői erdők és dombok között található a halastó, mely elsősorban a horgászást kedvelőknek nyújt kellemes szórakozást, de lehet kisebb kirándulás, túra célja is. A horgásztóban ponty, kárász, süllő, amúr, keszeg, csuka és harcsa él. Horgászni május 1. és november 30. között lehet naponta 4-23 óráig. Horgászjegyet a helyszínen a halőrnél lehet váltani naponta 6-23 óra között.

Kis-Balaton

Valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, amely az idők folyamán lápos árterületté vált. A múlt századtól folyamatosan a víz nagy részét lecsapolták, majd természetvédelmi területté nyilvánították. Ma a madarak paradicsoma. Tanyázik itt nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém, búbos vöcsök, szürke- és vörösgém, szárcsa, nádi rigó, nádi poszáta és a nagytestű bagoly.




Túralehetőségek

Túraútvonalak:
1. Séta a zalakarosi parkerdő területén - Parkerdei körtúra (4 150m)
2. Bögre-hegyi körtúra (5 500m)
3. Kilátó körtúra (5 150m)
4. Felsőhegyi körtúra (5 850m)
5. Zalakarosi fürdő - zalakarosi parkerdő - szőlőhegyek - Galamboki halastó - Galambok

Kerékpárútvonalak Zalakaros környékén:
1. Kis-Balaton körül (30 km)
2. Zalakaros - Zalakomár - Bivalyrezervátum - Balatonmagyaród - Kányavári-sziget - Zalavár - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros
3. Nagykanizsa felé:
Zalakaros - Galambok - Nagyrécse - Nagykanizsa - Gelse - Kilimán - Orosztony - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros
4. Somogyi dombok felé:
Zalakaros - Galambok - Zalaszentjakab - Miháld - Pat - Inke - Iharosberény - Nagykanizsa - Nagyrécse - Galambok - Zalakaros

Lovasiskola – Zalakaros
- lovaglás kezdőknek futószáron, haladóknak lovardában
- tereplovaglás gyönyörű környezetben
- kocsikázás, hegyi programok, kirándulások
- évente díjugrató verseny

KULTÚRA


Szabadtéri színpad

A szabadtéri színpad 415 nézőt befogadó, emellett egy 85 négyzetméter területű épülettel kiegészített többfunkciós létesítmény. A körülötte fekvő mintegy 2 hektáros arborétum sétautakkal kiépített közpark.



NYÁRI FESZTIVÁLSOROZAT
Májustól szeptemberig fantasztikus fesztiválsorozattal várjuk kedvs Vendégeinket Zalakaroson! Olyan sztárfellépők szinte minden hétvégén mint: Fiesta élőkoncert, Patai Anna, Kökény Attila, Tolvai Renáta, Magna Cum Laude, Fenyő Miklós, SP és még sokan mások! Augusztus 20-án élő musical és középkori programok! Egész nyáron gyermek és családi programok sokasága! Július 8-9-én Latin Napok Zalakaroson - egyedülálló program! Forró ritmusok, a legvadabb latin zene, nyár, és homokos tengerpart? Nah jó, az azért nem, de majdnem! Hogyan? Meglátják! Ez lesz az új Copacabana – a zalakarosi dél-amerikai őrület!

Programajánlatunk:
- Copacabana Caros: Zalakaros főterén tengerparti hangulatot teremtünk, homokos és pálmafás „beach”-csel! A konferansziék: Gombos Edina és férje Alberto! - A salsa és dél-amerikai napok nem csak a zenéről, hanem természetesen az őrületes koktélokról is szól! Sőt: igazi koktél show-t varázsolunk a koktélkeverő világbajnok KIKI vezetésével! Mosoly és ritmus egész nap, minden korosztály számára. Egész nap palackdekorációs verseny külön kategóriákban, ahol mind a gyerekek, mind a művészi vénával rendelkezők kipróbálhatják magukat a standon animátor segítsége mellett, a nyertesek ajándékokban és kupákban részesülnek! Délután italversenyek: Sangria készítő verseny, ahol a profi szakemberek különböző bor alapú italokat sangriákat kevernek a környékbeli borokból. Ezt limonádé verseny követi, ahol a legkülönbözőbb ízekben kavarjuk a limókat, lehetőség nyílik alkoholos és alkoholmentes verziók kitalálására és készítésére. Lesz itt testfestés, lemosható tetoválás, koktélverseny több kategóriában, különleges meglepetés-sztárok a koktélhoz kötődően pl. Kovács Lázár, továbbá világbajnok koktélkeverők a környező országokból!
- A rendezvényeken minden vendég Copacabana Caros feliratú koktélpohárból kortyolhatja az italokat!
- Egész napos táncoktatás: salsa, merenge, rueda bemutató, dirty dancing salsa verseny, továbbá colita rekordkísérlet a Chili Salsa Iskolával!
- A gyermekeket homokos „Gyerek Beach”-el várják az animátorok, ahol homokvárakat építhetnek és homokozhatnak kedvükre. A babák sem maradhatnak ki a fergeteges pörgésből, őket a „Baby Party” – sátorban szórakoztatjuk, hűsítő óriáslevelek alatt, ahol kipróbálhatják a mini trambulint, a ringatót, zenemasinát, csúszdát. Az ügyesebbek horgászhatnak a „ Horgászdában” is. Karneváli felvonulás; karneváli smink, trópusi fűszoknya, karneváli maszk és rumbacsörgő készítése. A „Beach Fotózdában” pedig az egész család igazi zalakarosi RETRO STRANDFOTÓT készíthet.
- Este salsa party, pénteken kubai showtáncosok látványos bemutatója Tropical Show-val. - Szombat este fantasztikus hangulat a Fiesta élőkoncertjével– a latin ritmusok magyar királyai!
- Napközben vízi foci, gyermekprogramok és őrületes hangulat!

Települések Zalakaros közvetlen közelében

Települések Zalakaros környékén